На дъщеря ми

На дъщеря ми 3

На дъщеря ми

На дъщеря ми е фотокнигата, която е тема в статията.

Името ми е Зара, от София. Имах идеята да направя албум на дъщеря ми като подарък за завършване на житейския етап „Училище“ и напускане на семейното гнездо. Ала нямах представа кой ще се заеме с моите безкрайни изисквания, идеи, подробности и не дотам изчистена визия, за това което исках. Още в началото на годината, през януари, започнах да търся в интернет информация за фотокнига с индивидуален дизайн. Не желаех какъв да е, а точно какъвто си го искам аз :).

На дъщеря ми 2

След дълго и безплодно ровене и преглеждане на еднотипни и скучни оферти, търсачката на Google ме доведе в www.evgabook.com. Задължително прегледах и фен страницата във Facebook

Впечатлена от работата, показана в сайта, от статиите за отделните албуми, от представените снимкови материали, реших да позвъня на посочения телефон: 0897 022 665.
Зададох хиляди въпроси, на които обаче, получих повече отговори, отколкото съм предполагала. Преди приключването на разговора, помня само, че казах „Пленихте ме“. Нямах дори и една снимка, подготвена за фотокнигата на дъщеря ми, но вече знаех кой ще ми я направи – EVGABOOK.

На двадесет и трети февруари отново имах въпроси, но този път написах e-mail.

Здравейте Евга, Зара съм.

Преди около месец разговаряхме по телефона и много подробно отговорихте на всичките ми въпроси.
Сега обаче вече се сдобих с много снимков материал и е време да действам.
Искам да направя фотокнига за завършването на дъщеря ми, нещо специално, щуро (защото тя е щура), бутиково, сътворено да я докосне.

Имаме достатъчно време, аз не искам да е готова за бала, тъй като искам да има и една страничка с бални снимки. Искам всичко да е полуготово, само да дам и балните снимки и да направите книгата. Мисля, че след разговора ни се спрях на размер 20×20 сантиметра, но не помня какво говорихме за самите страници. Отидох в един-два обекта, където предлагат фотокниги и видях, че има два типа страници. Едните с доста добро качество на хартията, но доста твърди, а другите меки, но пък не ми хареса много визията.

Моля да ми дадете пълни технически указания какво трябва да започна да правя, за да ви изпратя годен материал.
На корицата искам да има един текст, казахте ми, че е възможно.
Още се колебая колко да са страниците, вероятно ще ми стане ясно, като започна да сортирам снимките. Знам, че страниците трябва да са четен брой. Предполагам, че ще се наложи и да се чуем отново.

Предварително ви благодаря.
Поздрави, Зара.

Получих отговор още същия ден. Инструкциите за сканиране ми бяха ясни вече – да е сканирано с висока резолюция, може и по няколко снимки /2 или 3 максимум в размер А4/. Усилено събирах фотографии и след месец отново изпратих e-mail-а си.

Здравей Евгения, изобщо не съм забравила за моята фотокнига, но организацията се оказа по-трудна, отколкото предполагах…
Изпращам ти снимките, които съм избрала за първите две страници. Надявам се не са много, но ги избирах дълго и всяка от тях носи послание в себе си, те са до края на първата годинка на дъщеря ми. Отделно имам няколко със самия рожден ден. Ще изчакам като ги подредиш, да видим дали ще са на следваща страница или ще можеш да ги вмъкнеш и тях.
Понеже са от лента, съм ги сканирала по твоите указания и искам да ми потвърдиш, че съм те разбрала правилно.

Искам страниците да вървят хронологично с възрастта. Порастването и събитията съм си поиграла да ги сканирам по поредност – т.е. първата като номер снимка искам да е първа на съответната страница, до нея следващата и така по твоя преценка…

По отношение на дизайна – много бих искала самата подредба да е интересна, шантава, знам ли… Не ми се ще да са просто подредени една до друга или една под друга… Може би ветрилообразно, като на филмова лента, шахматно, разхвърляно, със застъпване… Можеш да ги кропваш, въртиш, позиционираш, разрешавам всякакви манипулации върху снимките, за да стане интересна фотокнига.

Ако трябва да се чуем за някакви уточнения, на линия съм, ако направо ще ми пращаш подредба, очаквам я с нетърпение.
Не се разбрахме – трябва ли да платя аванс при започването на твоята работа?
Поздрави, Зара.

 И така… Благодаря за вниманието и търпението на Евгения Тотева – собственик на сайта тук.

Изпратих още много e-mail-и с желанията си, как, къде и какво. Всички страници ми бяха изпратени за превю, одобрени от моя страна. Оставаше само абитуриентският бал на дъщеря ми, който бе на 24 май, 2017 година.

До 14 юни бях предоставила снимките и фотокнигата на дъщеря ми бе финализирана.

Предстоеше ми отпуска, а след нея и дълго чаканият албум на дъщеря ми.

Най-сетне пристигна… Когато видях фотокнигата, в първия миг не можах да реагирам, толкова пъти бяхме преглеждали, преподреждали, размествали и нагласяли снимките, че не можех да се зарадвам. Затворих я и я отворих чак след два дни. Чак тогава усетих колко емоция съм вложила в желанието си да подредя живота на детето ми в няколко страници снимки. А от своя страна Евгения е успяла да улови, да украси, да нареди и да умножи стократно тази емоция и това мое желание…

Наистина държах в ръцете си едно четвъртито бижу – в прекия и преносния смисъл – от качеството на кориците и хартията, през творчеството при подредбата, до последния технически детайл.

Кулминацията дойде, при това малко неочаквано, когато се събрахме – аз, дъщеря ми, нейната сестра и бившия ми мъж (баща на двете момичета). Принципно той беше скептичен относно фотокнигата, тъй като вероятно си представяше скучно наредени глуповати снимки от миналото в меко найлоново албумче с джобчета.
Поднесохме подаръка…

на дъщеря ми 1

На дъщеря ми

На дъщеря ми 3

На дъщеря ми

За последните 20 години не бях виждала мъж така да реве с глас и сълзи, и да не може да спре…
  Благодаря ти, Евгения!